FREE SHIPPING on orders above 30,000 Ft

Miért jobb a szójagyertya?

Miért jobb a szójagyertya?

A szójagyertya előnyei

A szójaviasz természetes, megújuló, növényi alapú anyag amely alacsonyabb hőmérsékleten ég mint más viaszok így a szójagyertya akár kétszer hosszabb ideig éghet, ugyanakkor kevesebb korom és füst keletkezik. A szója egyben megújuló erőforrás is, amely egészségesebbé teszi a talajt tápanyagok hozzáadásával és más növények nitrogénjének megkötésével, ne feledjük ezt sem ha a szójagyertya mellett döntünk. A szójaviasz ellentétben a paraffin viasszal ami a kőolaj mellékterméke nem szennyezi a levegőt petrolkémiai anyagokkal éppen ezért jó választás lehet az asztmában szenvedők számára is a szójagyertya.

Miért ég tovább a szójagyertya?

A szójagyertya hosszabb ideig ég, mert a szójaviasz olvadáspontja alacsonyabb más viaszokéhoz képest és a kanóc alacsonyabb hőmérsékleten ‘fogyasztja’ azt. E tulajdonságából adódóan a szójaviasz kevésbé gyúlékony mint a paraffinviasz ezért a kanóc ezen az alacsonyabb hőmérsékleten táplálja a lángot, és olyan gyertyát hoz létre, amely 2-3-szor hosszabb ideig ég, mint az azonos méretű paraffinból készült gyertya.

Az első dolog, amit a gyertyák vásárlásakor keresünk, a termék címkéjén valahol megjelenő „100% tiszta szójaviasz”. Ez tudatja velünk, hogy a szójagyertya tiszta, mindenféle adalék nélkül, amelyeknek az a szerepe, hogy felturbózzák a teljesítményét vagy javítsák a megjelenését, de az égés során belekerülnek a belélegzett levegőbe is. A szójagyertya készítőjében és a beszállítójában való bizalom nagyon fontos amikor megveszi a terméket és hazahozza azt az otthonába.

Hogyan készül a szójaviasz?

A szójaviasz a szójabab olajából készült növényi viasz. A szójababot betakarítják, megtisztítják, feltörik, hántolják, majd pelyhesítik. Ezután a pelyhekből szójaolajat extrahálnak és hidrogéneznek. A hidrogénezés az olaj zsírsavainak egy részét telítetlenből telítetté alakítja. Ez a folyamat drámai módon megváltoztatja az olaj olvadáspontját, szobahőmérsékleten szilárddá válik. A megmaradt babhéjat általában takarmányként használják.

Miért „tisztább” a szójagyertya, mint a paraffin viaszos gyertyák?

A paraffinviasz, mivel petrolkémiai anyag, és mivel melegebben és gyorsabban ég, mint a szója, több füstöt és kormot bocsát ki otthona levegőjébe, miközben a kanóc élénken elégeti a gyertya anyagait. Ha teheti használja a kertben vagy teraszon, ha mégis a lakásban szeretné használni legalább biztosítsa a megfelelő szellőzést használatakor.

Az illatkeverékek bármit tartalmazhatnak, a hordozóolajoktól a ftalátokig és a parabénekig. A ftalátok segítenek egyes szintetikus illatanyagok stabilizálásában és emulgeálásában. A műanyagok gyártásában is használják a hajlítás és alakíthatóság elősegítésére, ahol a terméknek nem kell merevnek lennie. Válassza a flatát és parabénmentes illatolajjal készített szójagyertyákat, de az illóolajos gyertya is jó választás!

Vannak más típusú gyertyák is, amelyek szintén jók?

A paraffin viasznak valójában jó néhány természetes alternatívája van, amelyek nem szójaviaszok. Különböző növényi viaszok és azok keverékei lehetnek, hogy az egymáshoz adott összetevőkből egyedi tulajdonságokat állítsanak elő.

Pálma viasz - pálmaolajból készül, vegyszer nélkül kerül feldolgozásra, és a tégelyes gyertyán kívül tömbgyertya készítéséhez is megfelel . Feltétlenül vizsgálja meg, hogy a gyártó fenntartható gazdálkodásból származó pálmaviaszt használ-e és nem járul hozzá az esőerdők termőfölddé történő átalakításához.

Növényi viasz - Ebbe a kategóriába tartoznak az alábbi olajokból készült viaszok és ezek keverékei: repceolaj, pálmamagolaj és szójaolajból készült szójaviasz. Az összetevők arányainak változtatásával elérhetjük a kívánt tulajdonságot. A repceviasz (Canola Wax néven is ismert) nagyszerű illatmegtartást, illatszórást és hosszabb égési időt biztosít.

Kókuszviasz - Kókuszolaj hidrogénezéséből és finomításából készül, és más természetes olajokkal, például szójával keverik, hogy az olvadáspontját megnöveljék.

Méhviasz - A méhviasz sokáig ég és jól tartja formáját de nehezen tartja meg és bocsátja ki az illatokat. A méhviaszt a méhek a lépek építésénél használják, melyet saját váladékaikból állítanak elő. A méhviaszból készült gyertyák lángjának melegebb, sárgásabb színe van.

Green Wash

A “green-wash” jelenség akkor indult el, amikor a fenntarthatóság a globális femelegedés és a környezetvédelem egyre népszerűbb témává váltak. Green wash jelenségről beszélünk amikor egy termék címkéjét a gyártó megváltoztatja amitől aztán a termék környezetbarátnak tűnik, ugyanakkor az összetevők változatlanok maradnak. Nem elég a címkén feltüntetni egy levelet, a zöld vagy az öko szavakat, alá kell támasztani ezeket az állításokat tényekkel és a megfelelő alapanyagok felhasználásával.

Szójagyertya vásárlásával környezetbarát terméket vásárolhat ami egyúttal hozzájárul a Föld tápanyaggal való ellátásához is. Elmondhatjuk a szójagyertyáról hogy bolygóbarát termék.





Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published

What are you looking for?

Your cart